Palowskie Koło Terenowe PTTK i wycieczka PAL-owiczów do Wisły

W miesiącu 01/2017 r. ośmioro uczestników Programu Aktywności Lokalnej na rzecz osób dotkniętych problemem bezdomności z terenu gminy Dąbrowa Górnicza wraz z animatorką oficjalnie wstąpiło w poczet członków Polskiego Towarzystwa Turystyczno – Krajoznawczego Oddziału Miejskiego w Dąbrowie Górniczej, tworząc jednocześnie „Koło Terenowe PAL”. Powołany został Zarząd Koła, w składzie Prezes, Sekretarz i Skarbnik.
Dnia 21.01.2017r. ww. Palowicze wraz z animatorką i innymi członkami dąbrowskiego PTTK uczestniczyli w wycieczce integracyjno – krajoznawczej do Wisły. Już od godziny 7:30 autokar z poszczególnych miejsc zbiórki zbierał uczestników, by punktualnie o 8:00 wyruszyć w trasę. O godzinie 9:30 uczestnicy byli już w Wiśle. Do 11:30 był czas wolny przeznaczony na zwiedzanie miasta i zlokalizowanych na jego obszarze wartościowych obiektów (np. Muzeum Beskidzkiego czy czekoladowego posągu Adama Małysza).
Największą atrakcją wyjazdu był kulig Doliną Białej Wisełki zwieńczony ogniskiem z pieczeniem kiełbasek. Zimowa sceneria gór zachwyciła wszystkich. Puszysty, biały śnieg i malownicze lodospady pięknie odcinały się na tle skalnych ścian i wysokich świerków. Z buzi najmłodszych uczestników (Palowicze zabrali ze sobą dzieci) nie schodził uśmiech. W czasie, gdy dorośli piekli kiełbaski i rozgrzewali się herbatą dzieci zjeżdżały na ślizgach z pobliskich wzniesień lub rzucały się śnieżkami. Ta zabawa udzieliła się także dorosłym, którzy zapominając o codziennych troskach poddali się radosnej atmosferze zabawy.
Ostatnim elementem wyjazdu było zwiedzanie Skoczni Narciarskiej im. Adama Małysza w Wiśle – Malince. Nikt z Palowiczów nie widział wcześniej tego obiektu na żywo. Owszem, znali go ale tylko z telewizji. W rzeczywistości okazał się większym i atrakcyjniejszym.
Około godz. 18:00 autokar przywiózł z powrotem wszystkich do Dąbrowy Górniczej. Już w drodze powrotnej Palowicze ustalili cel kolejnej wyprawy. Zgodnie wytypowano – Ustroń wraz z wjazdem kolejką na Wielką Czantorię.
Przynależność do PTTK i aktywne angażowanie się w statutowe działania pozwoli Palowiczom na wszechstronne rozwijanie pasji w oparciu o turystykę, a wartość dodaną będą stanowiły profilaktyka zdrowotna, podniesienie kultury spędzania czasu wolnego i budowanie tożsamości lokalnej.

IMAG1887 IMAG1891

IMAG1892 IMAG1907

IMAG1913 IMAG1914

IMAG1927


Trening kulinarny

W okresie od 01.03.2017r. do 18.05.2017r. zorganizowany jest trening umiejętności kulinarnych dla uczestników i uczestniczek Programów Aktywności Lokalnej.
Celem realizacji tego działania jest nabycie umiejętności i rozwinięcie przez jego uczestników umiejętności prawidłowego i efektywnego planowania i przygotowywania posiłków.
Palowicze nauczą się planowania i przygotowywania prostych posiłków kulinarnych, przygotowywania kinder balu, małego przyjęcia rodzinnego, układania jadłospisów z uwzględnieniem zasad prawidłowego odżywiania. Wraz z wykorzystaniem posiadanych – pozostałych z dnia poprzedniego spożywczych produktów, zdobędą wiedzę nt. metod utrwalania i przechowywania żywności.

DSCN0036 DSCN0028

DSCN0029 DSCN0030

DSCN0031 DSCN0032

DSCN0033 DSCN0034

 


 

Tłusty czwartek w PAL

W dniu 23.02.2017r. dzięki współpracy z lokalnymi podmiotami odbyły się warsztaty cukiernicze z okazji „Tłustego Czwartku”, w których wzięło udział 10 uczestników.
Warsztaty odbyły się w godzinach 9.00-14.00 w pracowni kulinarnej Fundacji „Godne Życie”, mieszczącej się w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Dąbrowie Górniczej. Spotkanie miało charakter integracyjno-edukacyjny, uczestnicy nabyli praktyczne umiejętności tworzenia tłustoczwartkowych wypieków. Zadaniem Palowiczów był wyrób i wypiek faworków. Palowicze pracowali pełną parą. Po zakończeniu warsztatów „Palowski serwis porządkowy” posprzątał salę. Następnie grupka Palowiczów udała się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej przy al. Piłsudskiego 2 aby poczęstować własnymi wyrobami pracowników. Pracownicy MOPS-u byli mile zaskoczeni i serdecznie dziękowali
Wszystkim sprawiło to ogromną radość i naprawdę smakowało.

DSCN0003 DSCN0006

DSCN0008 DSCN0010

DSCN0013 DSCN0018